5 redenen voor yoga

boedhha-yogaWaarom yoga? Redenen genoeg! Vanaf mijn eerste yogalessen was ik helemaal overtuigd! Maar misschien heb jij nog een extra zetje nodig voordat je aan die eerste les begint? Lees dan eens deze vijf redenen voor yoga!

1. Je leert je lijf kennen en accepteren

Via yoga leer je de mogelijkheden en beperkingen van je lichaam kennen. Het moment dat je jezelf opduwt en een bruggetje (Wielhouding) maakt, geeft je een echte boost. Maar dat je de hoofdstand of de kraai nog steeds niet kan doet ook iets met je. Leer je grenzen bewaken en leer te luisteren naar je lichaam. Yoga kun je je hele leven lang blijven beoefenen. Accepteer wat het kan en wat het niet kan. Je lichaam is elke dag weer in andere vorm. Zo ook je geest. Als je fysiek lekker in je vel zit door yoga, ga je ook mentaal en emotioneel beter in je vel zitten.

2. Je leert omgaan met stress

Ken jij ze ook? Die frustrerende situaties waarbij je het liefst je haren uit je hoofd wilt rukken, wilt schreeuwen en op de grond wilt stampen uit wanhoop. Okee.. die blijven! Maar wat wel kan veranderen is je reactie op deze situaties. Bij yoga leer je door ademen en mediteren even de rust te vinden en een stapje terug te doen. Zo kun je de situatie rustig observeren voordat je reageert.

3. Yoga geeft je zelfvertrouwen

Omdat je op een dag ineens de handstand ‘los’ doet, met je neus je knieën kan raken of toch Navasana (Boothouding) voor elkaar weet te krijgen met gestrekte benen, groeit je zelfvertrouwen. En door de lichamelijke vooruitgang ga je ook mentaal lekkerder in je vel zitten. Omdat je mentaal en emotioneel een gezonde balans leert vinden, leid je op en duur een gelukkiger leven met meer harmonie en zelfvertrouwen.

4. Je omringt je met mensen die een positieve invloed op je hebben

Yoga straalt positiviteit uit. Wanneer je al een tijdje yoga beoefent, kan het je zomaar op een dag opvallen dat je een positiever persoon bent geworden. Je komt in aanraking met mensen met andere ideeën en filosofieën. En je merkt dat die nieuwe houding je relaties goed doet. Hierdoor is de kans ook groter dat je in contact komt met nieuwe mensen die je normaal gesproken gewoon voorbij zou hebben gelopen.

5. Yoga zorgt voor ideeën over gezondheid en omgeving

Zodra je meer bezig bent met je lichaam is het niet gek dat je vanzelf ook meer gaat letten op wat je eigenlijk allemaal eet. Dit bewustzijn kan leiden tot het stoppen met frisdrank of fastfood en binnen de kortste keren schaf je ineens een juicer aan die je elke dag gebruikt om verse sapjes te maken. Ook kan het zijn dat je bewuster omgaat met je omgeving. Doordat je anders gaat denken en meer waarde hecht aan je gezondheid, kun je je gaan afvragen waar je kleding/make-up/shampoo vandaan komt, hoe het is gemaakt en of het wel bedraagt aan je gezondheid? Of het kan ineens gebeuren dat je meer waarde gaat hechten aan recyclen of afval scheiden. Hoe dan ook, de kans is groot dat je door yoga meer op je lichaam, gezondheid en omgeving gaat letten en een groter bewustzijn ontwikkelt. Waardevol!

Nog niet overtuigd? Doe gewoon een keertje – nog beter: een paar keer – mee! Meld je gewoon aan voor een proefles!