Diastase voorkomen

In de les zeg ik regelmatig dat je via je zij moet gaan zitten en je buikspieren niet moet aanspannen. Maar waarom? Om (extreme) diastase te voorkomen! Wattes? Hieronder een uitleg :)

Wat is diastase?

Diastase is een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Onder invloed van hormonen en de rek, wijken de rechte buikspieren iets uiteen om ruimte te maken voor je kindje. Na de bevalling trekt dit in een paar maanden weer terug naar de normale centimeter. Het kan zijn dat de spieren verder zijn geweken en dat er een scheurtje in het onderliggende peesblad is ontstaan, waardoor de diastase niet helemaal sluit. Vaak levert dit een ‘tuut’ op, een bolling op je buik.

diastase na bevalling

Diastase voorkomen – tips!

Probeer daarom diastase te voorkomen met deze tips. Ter voorkoming van een diastase is het vooral van belang om de rechte buikspieren niet tegen de zwaartekracht in te aan te spannen. Hier een aantal concrete tips:

  1. Voorkom tijdens de zwangerschap en de eerste weken na je bevalling spanning op de bovenbuikspieren. Je kunt ook na de bevalling nog steeds het beste uit bed komen door op je zij te draaien en vanuit daar te gaan zitten.
  2. Zet je adem niet vast tijdens opstaan, bukken en tillen. Voorkom zwaar tilwerk verderop in de zwangerschap.
  3. Adem uit als je opstaat, bukt of tilt. Hiermee verminder je de buikdruk en heb je minder spanning op de buik en bekkenbodem.
  4. Wacht zolang mogelijk met het trainen van de bovenbuikspieren. Dus ook na de bevalling even wachten met sit-ups e.d.!
  5. Begin na de bevalling niet meteen met het versterken van de rechte buikspieren. Deze spieren hebben minimaal 6 weken nodig om te verkorten en weer bij elkaar te komen. Dit kan ook langer duren. Begin je training door eerst je binnenste bekkenspieren – bekkenbodem en onderbuikspieren – te versterken. Daarna de schuine buikspieren. En pas daarna de rechte buikspieren.
  6. Zorg dat je bekkenbodemspieren en onderbuikspieren in conditie en sterk zijn voordat je weer fanatiek gaat sporten/trainen.

Mamaflow: postnatale yoga

Wil je weer beginnen met een milde ‘training’ na je bevalling? Denk eens aan postnatale yoga in de lessen Mamaflow!