Meest gestelde vragen

Wat moet ik meenemen?

Eigenlijk niks! Er zijn een aantal matjes aanwezig in de yogastudio. Wil je zeker zijn dat er een matje voor je is, laat het even weten via het inschrijfformulier (bij Opmerkingen). Ik raad overigens aan om op en duur je eigen yogamat aan te schaffen. Iedereen vindt tenslotte een andere mat (dikte, structuur, materiaal, maat) weer prettiger! En een eigen matje maakt het ook makkelijker om thuis yoga te beoefenen. Uiteraard kan ik voor de aanschaf met je meedenken! Dekentjes zijn ook aanwezig voor tijdens de ontspanning, maar je mag ook zelf een handdoek of dekentje meenemen. Ondanks dat je ook lekker een kop thee mag blijven drinken na de les, is een flesje water voor na de les geen overbodige luxe; water drinken is erg belangrijk om het vocht weer aan te vullen en de afvalstoffen af te voeren.

Wat moet ik aan?

Soepele kleding, niet te warm, want zeker tijdens de lessen Yogaflow is het flink zweten. Handig is om laagjes te dragen. Zo kun je makkelijk iets uit doen tijdens de les (zweten!) en kun je na de les weer iets warms aantrekken om niet te snel af te koelen tijdens de ontspanning.

Waarom moet ik me aanmelden?

Om je matje én plekje te reserveren! In de zaaltjes in Padma kunnen ongeveer 9 matjes en ik stel niet graag mensen teleur! Daarnaast neem ik eigen matten mee: ‘sticky mats’, extra fijn bij de actievere yogavorm die ik geef. Dus voor mij is het heel fijn om te weten hoeveel mensen er komen zodat ik weet hoeveel matten ik – op de fiets – mee moet nemen naar de les. En daarbij is het als ‘startend ondernemer’ natuurlijk ook gewoon belangrijk dat de zaal die ik van te voren moet huren niet ineens onnodig blijkt te zijn op de avond zelf. Dus ook even een berichtje met afmelding als je onverhoopt niet kunt komen, is heel fijn! Want hoewel het er wel heel grappig uitziet, fiets ik liever niet onnodig met een overvolle fietsmand door Middelburg! ;)

Ik ben net zwanger, kan ik gewoon mee blijven doen?

Je kan in principe gewoon doorgaan met de reguliere yogalessen. Wel zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden:

  • In de eerste maanden van de zwangerschap draait het lichaam overuren, terwijl de buitenwereld nog niets aan je ziet. Toch vinden er veel veranderingen plaats en ben je (daardoor) snel moe. Mijn advies is daarom – net als altijd: luister naar je lichaam. Vooral tijdens een zwangerschap is het belangrijk je grenzen niet te overschrijden. Zowel lichamelijk als geestelijk. Zelf voel je het beste aan wat je aankunt en wat goed voelt!
  • In het algemeen worden torsies afgeraden, met name in het eerste trimester, omdat deze een detox/afdrijvend effect hebben.
  • Ook wordt – vooral in het begin – naar achteren/naar voren springen afgeraden, bijvoorbeeld in de zonnegroeten en vinyasas.
  • Belangrijke houdingen zijn de staande houdingen om kracht op te bouwen en de bloedsomloop in de benen te stimuleren.
  • Als je eerder miskramen hebt gehad, wordt yoga in het eerste trimester voor de zekerheid afgeraden.

 

Yoga Etiquette

  • Luister altijd naar je lichaam; yoga is geen wedstrijd, dat je buurvrouw zich 4x dubbel kan vouwen, betekent niet dat jij dat ook moet kunnen!
  • Licht de docent altijd zelf voor de les even in over eventuele blessures (of zwangerschap)
  • Blijf bij jezelf; beoefen yoga in stilte, met andere woorden: het is niet de bedoeling dat je gezellig met je achterbuurvrouw staat te kletsen in downward dog ;)
  • Eet niet te zwaar voor de les; je wilt niet dat je eten naar boven komt tijdens de torsies ;)
  • Padma-regel 1: stilte op de gang vóór en ná de les; er wordt ook in andere zaaltjes les gegeven
  • Padma-regel 2: schoenen uit op de gang; Padma wordt gerund door vrijwilligers en er lopen veel mensen op blote voeten rond, dus wel zo aardig en fris!