Het yogamattenbos!

yogamattenWaar moet ik op letten als ik een eigen yogamat aanschaf? Die vraag is me regelmatig gesteld de afgelopen weken. Een mat schaf je niet zomaar aan, het is goed om er even in te duiken en er goed over na te denken. Er zijn zoveel matten op de markt – zoveel merken, zoveel prijzen, zoveel materialen – dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze post ga ik mijn best doen om jullie wat tips mee te geven voor het aanschaffen voor een eigen yogamat. Maar uiteindelijk geldt ook voor yogamatten: smaken verschillen!

mijn bevindingen

Inmiddels heb ik twee matten in  huis. Hiervan gebruik ik er eigenlijk maar één. Mijn eerste mat is weliswaar een hele goede mat, gewoon uit een webshop geplukt op advies van een collega-yogi, maar toch niet zo fijn als mijn tweede mat! Die kocht ik tijdens een yogaworkshop in Brugge en sindsdien zijn we onafscheidelijk!

Hieronder deel ik mijn bevindingen en wat tips:

  1. Er zijn yogamatten voor elke portemonnee, dus stel je budget vast. Let wel, ook bij yogamatten geldt: de goedkoopste matten hebben vaak een kortere levensduur.
  2. Bedenk hoe vaak je hem gaat gebruiken: dagelijks, een uurtje per week of een paar keer per week; dit kan je in je keuze laten meewegen.
  3. Voor welke yogavorm wil je de mat gaan gebruiken? Hatha of een actievere vorm van yoga, zoals Yogaflow of Ashtanga? Let er bij de actievere vormen op dat je een stevige stickymat aanschaft die goed op de grond blijft liggen tijdens je practice.
  4. Alle nieuwe matten zijn glad. Pas na een paar weken of poetsbeurten gaat het glibberige beschermlaagje er af!
  5. Glijd je nog uit op je mat? Denk eens aan een yogadoek (yoga towel)! Deze absorbeert het zweet, waardoor je minder glijdt. Er zijn katoenen towels, of synthetische. Ook hiervoor geldt: smaken verschillen!
  6. TPE-matten (bijv. de eco-mat van Love Generation) zijn niet duur, licht van gewicht en ‘zacht’. Sommige yogi’s vinden dit heel fijn, ik vind het persoonlijk heel onprettig. Zeker voor de actievere vormen van yoga raad ik deze matten niet aan.
  7. Een mat/rug die ik zelf nog heel graag wil proberen is de katoenen ecomat van Love Generation; handig op vloerbedekking of voor over je mat voor meer grip!

 

Heb je al een specifieke mat op het oog en je wilt mijn mening? Vraag het even in de les!