Zwangerschapsyoga helpt bij depressie

zwangerschapsyogaOp het moment dat je je gaat verdiepen in zwangerschapsyoga, kom je interessante artikelen tegen. Zo stuitte ik op een artikel van 8 augustus 2012 op EurekAlert over de positieve effecten van zwangerschapsyoga op depressie. Uit onderzoek van de University of Michigan blijkt namelijk dat yoga depressie bij zwangere vrouwen vermindert en dat het zorgt voor een sterkere band tussen moeder en kind.

Zwangerschapshormonen kunnen behoorlijke stemmingswisselingen veroorzaken, maar sommige aanstaande moeders krijgen te maken met een serieuze depressie. Het onderzoek laat zien dat zwangere vrouwen die een verhoogd risico lopen op een depressie gebaat zijn bij een mindfulness-yogaprogramma van tien weken.

De onderzoekers zagen een significante vermindering in depressiesymptomen. Daarnaast gaven de vrouwen aan zich meer verbonden te voelen met het ongeboren kind in de baarmoeder, aldus de wetenschappers in het tijdschrift Complementary Therapies in Clinical Practice.

“Ons onderzoek laat zien dat yoga misschien een effectief alternatief is voor geneesmiddelen bij zwangere vrouwen die symptomen van een depressie vertonen”, aldus onderzoeker Maria Muzik. “Dit komt zowel het welbevinden van de moeder, als het kind ten goede.” Volgens Muzik slikken veel zwangere vrouwen liever geen antidepressiva. Ze zijn bang dat de veiligheid van hun kind in het geding komt. “Daarom blijven depressies tijdens de zwangerschap nog wel eens onbehandeld, waardoor het ongeboren kind tijdens zijn ontwikkeling wordt blootgesteld aan de negatieve gevolgen van een psychiatrische aandoening.”

Yoga biedt dus een fijn  en veilig alternatief.